![]() 위생 지도·점검 / 사진제공=전라남도 |
전라남도가 가을철 대규모 축제와 국제행사가 잇따라 열림에 따라 도민과 관광객이 안심하고 즐길 수 있는 ‘안전한 먹거리 환경’ 조성에 총력을 기울이고 있다.
전남도는 10월 남도국제미식산업박람회와 해남 LPGA BMW 레이디스 챔피언십 등 주요 행사 기간 동안 식음료안전센터를 운영하며, 식중독 예방과 위생관리 강화를 위한 현장 점검을 추진 중이라고 밝혔다.
가을철은 지역 축제가 집중되는 시기다.
올해 전남에서는 9월 17건, 10월 33건, 11월 12건 등 총 62건의 가을축제가 열릴 예정이다.
축제 현장에서는 다양한 먹거리가 제공되지만, 실외 조리와 다중 이용 환경으로 인해 식중독 발생 위험이 높은 시기이기도 하다.
실제로 전남도에 따르면, 지난 5년간(2020~2024년) 9~11월 사이에 발생한 식중독 건수는 연평균 24건, 전체 식중독의 약 40.7%를 차지하는 것으로 나타났다.
이에 도는 축제 기간 중 식음료 안전관리를 강화하고자, 남도국제미식산업박람회 식음료안전센터에 식품위생감시원 163명을 투입했다.
이들은 행사장 내 식음료시설 37개소(식당 24곳, 카페·스낵코너 6곳, 푸드트럭 5곳, 편의점 1곳)를 대상으로 매일 위생 지도 및 점검을 실시하고 있다.
주요 점검 항목은 소비기한 경과 제품 보관 여부, 부패·변질 식품 취급, 불량 원재료 사용, 영업 종사자 건강진단 여부 등이다.
경미한 위반 사항은 현장 계도를 통해 즉시 개선을 유도하고, 중대한 위반 사항에 대해서는 행정처분을 내린다.
또 식중독 우려 제품은 즉시 수거해 전남보건환경연구원에 검사를 의뢰한다.
정광선 전남도 보건복지국장은 “가을 나들이철을 맞아 지역 축제와 행사장에서 도민과 관광객이 안심하고 먹거리를 즐길 수 있도록 철저한 위생 점검과 예방 활동을 이어가겠다.”며 “모든 방문객이 건강하고 즐거운 축제문화를 경험하도록 최선을 다하겠다.”고 말했다.
![]() 위생 지도·점검 / 사진제공=전라남도 |
![]() 위생 지도·점검 / 사진제공=전라남도 |
Jeollanam-do Strengthens Food Safety at Festivals and Events
– Operates Food and Beverage Safety Centers at Major Fall Events –
– Hygiene inspections and guidance to prevent foodborne illnesses –
【Jeonnam = News Channel】 newchannel@kakao.com
Jeollanam-do Province is making every effort to create a safe and reliable food environment where residents and visitors can enjoy local festivals and international events with peace of mind this fall.
According to the province, Food and Beverage Safety Centers have been established during major events such as the Namdo International Gourmet Industry Expo and the LPGA BMW Ladies Championship in Haenam. The centers are conducting on-site inspections to prevent foodborne illnesses and strengthen hygiene management.
Autumn is the peak season for local festivals.
This year alone, a total of 62 festivals will be held across the province — 17 in September, 33 in October, and 12 in November. While a wide variety of foods are served at these outdoor events, the risk of foodborne illness also increases due to outdoor cooking and large crowds.
Over the past five years (2020–2024), an average of 24 food poisoning incidents occurred between September and November each year, accounting for about 40.7% of all foodborne illness cases in Jeollanam-do.
To address this, the province has deployed 163 food hygiene inspectors to the Namdo International Gourmet Industry Expo safety center. They are conducting daily inspections of 37 food and beverage facilities within the venue — including 24 restaurants, 6 cafés and snack booths, 5 food trucks, and 1 convenience store.
Inspection items include:
Sale or storage of expired products
Handling of spoiled or contaminated foods
Use of substandard ingredients
Verification of employees’ health certificates
Minor violations are corrected immediately through on-site guidance, while serious infractions result in administrative penalties. Any products suspected of posing a food safety risk are promptly collected and sent to the Jeonnam Institute of Health and Environment for testing.
Jeong Gwang-seon, Director General of Jeollanam-do’s Health and Welfare Bureau, said,
“As the autumn festival season continues, we are committed to ensuring that both residents and visitors can safely enjoy local foods through thorough hygiene inspections and preventive measures.”
“We will do our utmost to help everyone experience a healthy and enjoyable festival culture.”
2025.10.27 (월) 08:49
















